‘IK EN MIJN BOEK’ 2015 – 2016

Jg 9 nr 3

Een zinvolle competitie 

 

Jeel al Amal heeft voor de derde keer meegedaan met de lees-competitie: ‘Ik en mijn boek’. Dit initiatief wordt gesponsord door de Faisal Husseini Foundation. 

Dit programma richt zich op scholen in Jeruzalem en wil de kinderen helpen bij het ontwikkelen van de gewoonte om te lezen.

Afsluiten aan het einde van het schooljaar

Verhalen en boeken in het Engels en Arabisch zijn gedurende het schooljaar aan de school gegeven. Het is de bedoeling dat de kinderen deze boeken onder elkaar ruilen.

Alle kinderen hebben een soort broche, een badge, met de tekst van de titel: ‘Ik en mijn boek’. Dit jaar was het motto van de competitie: ‘lijnen en bruggen’. Aan het einde van het schooljaar was er een test als evaluatie. Daarbij werden de eerste, tweede en derde winnaar gekozen.

 

Afwachten met kloppend hart

Toen de heer Abed El Qader Husseini – de directeur van de Faisal Hussein Foundation – in de zaal kwam om de winnaars bekend te maken, waren de kinderen heel opgewonden. De spanning was om te snijden. Met kloppend hart waren de kinderen in afwachting van het resultaat. 

Allemaal winnaars

Mr. Abed El Qader legde uit dat er geen verliezers waren, want: “ieder van jullie heeft de collectie boeken gelezen die ter beschikking is gesteld. En daarom zijn jullie allemaal winnaars”. Zijn woorden hielpen de kinderen een beetje kalm te worden.

 

De uitslagen

Uiteindelijk kwamen de uitslagen. Van klas drie kreeg Aya Doues de eerste prijs van US$ 100. In klas vier won Adam Faroun ook de eerste prijs van US$ 100. Van klas vijf won Noran Abou Roomi US$ 70. Daarna kregen alle kinderen een diploma.

“Ieder van jullie heeft 

de collectie boeken gelezen, 

die beschikbaar is gesteld.

Daarom zijn jullie allemaal winnaars.”

Mr Abed El Qader, 

directeur Faisal Husseini Stichting

 

Tranen van vreugde 

De kinderen ontvingen de resultaten met grote vreugde; hier en daar kwamen er zelfs tranen. Bij het uitdelen van snoepjes aan de kinderen viel het ons op dat sommige kinderen zo opgewonden waren door hun bekroning dat ze in tranen uitbarstten.

 

Aankweken van de gewoonte om te lezen

Voor de kinderen was het best een verrijkende ervaring. Deze zinvolle competitie was een hulp bij het aankweken van de gewoonte om te lezen. 

 

     Najwa Sahhar/Sayegh