VAN TEKENING TOT LOGO

Jg 3 nr 1

Droom in beeld

 

Aan de vrienden van Jeel al Amal

In 1972 maakte Basil Sahhar, samen met Alice, een tekening van twee jongens die samenwerken. Ze dragen een open boek, op een lessenaar. Maar het is ook een toorts met een vlam, en een zon die stralend licht geeft. Op een sierlijke band zie in het Arabisch en Engels: “Jeel al Amal”.

Er staat nog meer tekst op. Je kunt het jaartal ontcijferen: 1972. In dat jaar verlieten Basil en Alice met hun kinderen Jeruzalem. Ze gingen in Betanië wonen. In het aangrenzende huis begonnen ze Jeel al Amal: een huis en school voor twintig thuisloze jongens. Binnen een jaar waren het er honderd.

JN 03 01 A big

Deze tekening maakt de droom over Jeel al Amal zichtbaar en is daarom vanaf 1972 gebruikt als logo. Maar een logo moet in één oogopslag duidelijk zijn en de vele details maakten dat onmogelijk. Zonder al deze details komt het hart van de tekening beter over. Deze bewerking is door het bestuur aanvaard als het logo van Jeel al Amal.

JN 03 01 B big

In dit logo kun je de inspiratie zien van Basil: “Een goede opvoeding is het beste wapen”. En je voelt de hartstocht van Alice, dat jongens opgroeien tot volwassen mensen met een open geest, die in samenwerking met anderen al hun talenten kunnen ontplooien.

Het logo toont Jeel al Amal als een warm en liefdevol nest, waar een nieuwe generatie opgroeit, vol hoop op een toekomst waarin mensen in vrede samenleven.

Ton van den Ende