PERSOONLIJKHEID VAN DE MAAND 1

Jg 1 nr 11

Aan de vrienden van Jeel al Amal

Het digitale maandblad: “This week in Palestine”  heeft een rubriek: “Persoonlijkheid van de maand”. Voor december 2008 was dat Alice Sahhar, zoals Najwa mailde. Hieronder volgt de vertaling. Voor de  originele Engelse tekst klik hier.

Op 2 oktober overleed Alice Sahhar. Ze heeft 56 jaar met hartstocht gewerkt en laat een erfenis na van liefdadigheidswerk en dienst aan de gemeenschap in Palestina.

Alice werd geboren in Jaffa vóór de Nakba, in de familie Shoubash uit Fuhais in Jordaniè. Toen ze twaalf jaar was, werd de aanval op Jaffa steeds heftiger. Ze werd vluchteling met haar moeder. De ervaring om een vluchteling te zijn, werd een keerpunt in haar leven. Het lijden dat ze doorstond, maakte haar bijzonder gevoelig voor de menselijke waardigheid. Zij besloot vast, dat geen kind ooit nog zou mogen lijden.

JN 01 11-12big

De familie van Alice keerde terug naar Jeruzalem. In 1952, ze was toen 16 jaar, begon zij haar werk in Dar al Awlad [Huis voor jongens]. In die tijd werd het als revolutionair gezien dat een vrouw een baan zocht. Dit betekende het begin van haar toewijding om weeskinderen te helpen door hen een gevoel van waardigheid en fierheid in te prenten én door te zorgen dat ze hun basisschool konden afmaken. Ze zorgde voor de nodige middelen om hun opleiding te vervolgen met universitaire studies.

Alice ontmoette in Dar al Awlad Basil Sahhar, een jongeman die haar inzet deelde om mensen in nood te helpen. Basil zou op straat zoeken naar thuisloze en benadeelde kinderen. Hij zou ze naar Dar al Awlad brengen waar Alice voor hen zorgde. In 1959 trouwden Basil en Alice. Samen voedden ze hun zes kinderen op en daarnaast honderden weeskinderen.

In 1967 brak plotseling de oorlog uit. Een groot aantal mensen zocht een toevlucht in Dar al Awlad. Kort na de oorlog kwamen drie scheepsladingen hulpgoederen van de Noorse regering naar Alice. Zelf deelde zij voedsel, kleding en eerste hulpmiddelen uit aan mensen in nood.

De rest van het artikel staat in het volgende nummer van Jeel Nieuws. Lees verder.

 

 

 

 

One thought on “PERSOONLIJKHEID VAN DE MAAND 1

Comments are closed.