HEB JE NOG WAT GELD?

Jg 1 nr 1

Aan de vrienden van Jeel al Amal

“Heb je nog geld? Voor voedsel? En salarissen?” Alice vraagt het dringend als ik haar opbel. “De situatie wordt met het jaar moeilijker.”

Ooit was het anders. In 1972 begonnen Basil en Alice Sahhar, christen-Palestijnen, in Betanië een huis voor jongens zonder thuis, en een school met gratis onderwijs. Ze gaven het de naam: “Jeel al Amal”. Dat betekent: “Generatie van de Hoop”. Altijd vonden zij geldelijke ondersteuning vanuit de hele wereld.

JN 01 01small

Sinds 1984 is er een nieuw huis, goed ingericht, met plaats voor honderd jongens. Zij krijgen sinds 1987 – samen met zo’n 250 meisjes en jongens uit Betanië en omgeving – gratis onderwijs in het nieuwe schoolgebouw.

Op 16 oktober 1987 overleed Basil. Alice ging met volle moed door, en bleef het hart en de ziel van Jeel al Amal. Bijna dagelijks was zij aanwezig, om te waarborgen dat Jeel al Amal een oase van hoop blijft, waar kinderen een goed leven kunnen hebben.

Na de Tweede Intafada in 2000 verlieten de NGO’s het gebied. Door de veiligheidsmuur is Betanië nu vanuit Jeruzalem haast onbereikbaar. De bronnen van Jeel al Amal zijn zo goed als opgedroogd.

“Ik ben moe”, laat Alice mij weten. “Ik zit thuis en bid de rozenkrans. Jeel al Amal is het project van Onze Lieve Heer. Hij zal er voor zorgen.” En ze vertrouwt er op, dat er opnieuw mensen worden gevonden die deze hulp zullen bieden.

 

     Ton van den Ende