DIEREN ZIEN IN HUN NATUURLIJKE OMGEVING

Jg 4 nr 7

Ervaring van een safari

 

Aan de vrienden van Jeel al Amal

Voor de kinderen van Jeel al Amal is de dag gekomen om er op uit te gaan en te genieten van de natuur. Ze gaan Ramat Gan. Daar krijgen ze de dieren te zien die vrij rond zwerven in hun natuurlijke leefomgeving. Dat brengt zoveel vreugde in hun kleine harten.

Met de bus

De kinderen waren zo opgewonden, dat ze niet konden slapen. Om zes uur in de ochtend stonden ze allemaal klaar om in de bussen te springen, die bij de hoofdingang stonden. Met lachend gezichten en veel enthousiasme grepen ze hun lunchtrommeltjes en haastten zich naar binnen. Vijf vrijwilligers van het Palestijnse Theater (Hakawati) begeleidden de kinderen, samen met de studieleiders van de school.

JN 04 07 A - 600

Wandeling door de dierentuin

De opzichter van de dierentuin leidde de jongens rond op hun wandeling door de verschillende afdelingen van de dierentuin. Hij gaf uitgebreid uitleg over elk dier dat ze zagen: uit welk land het komt, lichamelijke eigenschappen van het dier, en over het soort voedsel dat het eet. Dit is heel belangrijk, want veel kinderen hadden de dieren alleen gezien op plaatjes op school of in boeken van de bibliotheek. Daarna hadden de jongens hun middagmaal en genoten van een ijsje als toetje.

JN 04 07 B - 600

Waar de leeuwen in vrijheid leven  

Daarna waren de kinderen klaar voor een onderhoudende tocht met de bus rondom de dierentuin tot aan het gebied waar de leeuwen in vrijheid leven. De gezichten van de kinderen klaarden op van vreugde toen ze zagen hoe de kleine welpen in vrijheid samen speelden. Sommigen hielden letterlijk hun adem in.

JN 04 07 C - 320

Onuitwisbaar in hun geest geprent

Heel blij en verkwikt kwamen ze weer thuis en vol verbazing praatten ze volop over de dieren die ze hadden gezien en waarover ze geleerd hadden. Die nacht kropen ze in hun bed en sliepen zoals ze nog nooit hadden geslapen. Bij de kinderen zal het uitstapje naar de dierentuin onuitwisbaar in hun geest geprent blijven omdat ze zoveel plezier hadden gehad en tegelijk een heleboel hadden geleerd.

 Najwa Sahhar-Sayegh

De foto´s zijn gemaakt door Jbara Alzagharneh.