“DENK NA OVER ANDEREN”

Jg 4 nr 6

Liefdadigheidsdiner als ‘Iftar’

 

Aan de vrienden van Jeel al Amal

Op 11 augustus 2011 hield Jeel al Amal een liefdadigheidsdiner als ‘Iftar’ in Qasr El Hambra te Jeruzalem. Íftar’ is de naam van de maaltijd die moslims na zonsondergang gebruiken tijdens de vastenmaand Ramadan.

JN 04 06 A - 600

Broederlijke verhouding

Aan de iftar namen hoogwaardigheidsbekleders deel uit Jeruzalem, vrienden van Jeel al Amal en mensen van internationale organisaties. Dat ook de Latijnse [= Rooms Katholieke] patriarch William Shomali met andere priesters aanwezig was, onderstreept de broederlijke relatie tussen moslims en christenen binnen de Palestijnse gemeenschap.

JN 04 06 B - 600

Opening door de voorzitter 

De avond werd geopend door een welkom aan de gasten en de introductie van Dr. Taysir Abdallah, de voorzitter van Jeel al Amal.

JN 04 06 C - 600

Dr. Abdallah gaf een kort overzicht van de geschiedenis van het huis. Hij riep de herinnering op aan de overleden oprichters Alice en Basil Sahhar en aan hun liefde en toewijding die ons allen nu nog drijft. Hij herhaalde de woorden van Alice Sahhar: “In welke taal huilt een kind?”

Egyptische liederen en Palestijns gedicht

Er waren veel onderhoudende activiteiten. Een muziekgroep uit Nazaret gaf een wondermooie voorstelling. De staande ovatie die zij kregen, was echt verdiend. Adrian, de luit-speler, speelde en zong een aantal oude liederen. Dit bracht ons terug naar de tijd van wondervolle oude liederen van de beroemde Egyptische zanger Abed El Wahab.

JN 04 06 D - 600

Op het grote scherm werd een gedicht geprojecteerd van onze bekende Palestijnse dichter Mahmoud Darwish “Denk na over anderen”.

Denk na over anderen

terwijl je je ontbijt klaar maakt,

denk na over anderen

als je door jouw gevechten gaat

en vergeet de vrede niet

terwijl je denkt  aan hen die ver weg zijn,

denk na over jezelf

en wens dat je een kaars zou zijn in de nacht.

Dit gedicht is een voorbeeld van de geest waarop Jeel al Amal is gegrondvest door de overleden oprichters Alice en Basil Sahhar. Deze geest blijft in leven tot op de dag van vandaag.

JN 04 06 E - 600

Loterij met 21 prijzen

Tussen de muziale optredens in, werd de loterij gehouden. De prijzen waren geschonken door ondernemers in Jeruzalem. Er stonden 21 prijzen op de lijst. De atmosfeer werd steeds meer opgewonden telkens als er onder de aanwezigen een nieuwe winnaar was.

JN 04 06 H - 600

Aan het einde van de avond werden de lootjes getrokken voor de drie hoofdprijzen. De eerste was een verblijf met bed en ontbijt voor twee dagen in Tiberias. De tweede was een verblijf voor twee dagen in Jericho resort. De derde was een verblijf voor twee dagen in Intercontinental Jericho.

JN 04 06 F - 600

Iedereen genoot van deze avond.

Het diner eindigde in een gezellige atmosfeer en iedereen genoot van deze avond. Alles bij elkaar vormde de iftar een goede gelegenheid voor de plaatselijke en internationale gemeenschap om hun solidariteit te tonen met Jeel al Amal door hun aanwezigheid, giften en bijdragen in natura.

JN 04 06 G - 600

Opbrengst komt volledig ten goede 

aan Jeel al Amal

De opbrengst van de iftar zal volledig worden besteed om de uitgaven van het huis te dekken, met name door openstaande rekeningen te betalen, en uitgaven voor verblijf en opvoeding van de kinderen.

Najwa Sahhar-Sayegh

De foto´s zijn gemaakt door een fotograaf van PANET. PANET is een website die Palestijns Nieuws brengt. Voor meer foto’s en een artikel van PANET over deze iftar – in het Arabisch – klik hier