DE WETENSCHAPSCLUB

Jg 8 nr 3

Plechtige huldiging

 

Aan de vrienden van Jeel al Amal

Op een dag kom ik de school binnen en zie kinderen gekleed in witte jassen. De spanning in de hal is te snijden bij de jongens en meisjes die bezig zijn zich voor te bereiden op deze dag.

JN 08 03 A 600

Onder de titel: “Met onze handen ontdekken wij”

worden 35 leerlingen van de Wetenschapsclubs plechtig gehuldigd. Het project is opgezet door de Faisal Husseini Foundation in Jeruzalem. Deze stichting bevordert in Jeruzalem de toepassing van wetenschap in het onderwijs. Uit Betanië deed er nog een andere school mee.

JN 08 03 B 600

Het project begon in november 2014 en eindigde medio maart 2015. De Wetenschapsclub had als beoogd doel om bij leerkrachten en leerlingen te versterken: inzicht in wat men in de wetenschap als waar of waarschijnlijk aanneemt, het stellen van vragen, uitoefenen van wetenschappelijk onderzoek en gebruik maken van de methode om het experiment zo vaak te herhalen dat je wetenschappelijk verantwoorde uitkomsten krijgt.

JN 08 03 C 600

De supervisor, Dima Halawani, werkte in het begin met de leerkrachten, die Wetenschapsclubs superviseren, maar ook met groepen leerlingen in de klaslokalen en in het wetenschappelijk lab. In tweede instantie trainden de leerkrachten zelf hun leerlingen om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren in alle aspecten, van het begin tot het eindresultaat.

JN 08 03 D 600

Gedurende het project werden experimenten uitgevoerd op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Daarbij werden allerlei elektronische attributen gebruikt. Bovendien werkten de leerlingen aan een poster waarop de werkzaamheden van de club van wetenschappers duidelijk werden gemaakt.

JN 08 03 E 600

Het was voor de eerste keer dat de kinderen hun eigen wetenschappelijke projecten uitvoerden en ze aan een beoordelingscommissie lieten zien. Het was een geweldige gelegenheid voor al de leerlingen om de barrière te doorbreken van hun verlegenheid door te spreken en hun eigen uitvindingen te laten zien.

JN 08 03 F 600

De kinderen werden uitgenodigd om uitleg te geven, vragen te beantwoorden en over hun project te spreken.

JN 08 03 G 600

Een groep werd als winnaar uitgeroepen en ontving aan het einde van de ceremonie een geschenk op het gebied van wetenschap. En alle kinderen van de Wetenschapsclub werden onderscheiden met een diploma, iets om werkelijk trots op te zijn.

JN 08 03 H 600

Ons onderwijssysteem is gebouwd op uit je hoofd leren en weergeven van kennis uit boeken. Er is nauwelijks ruimte voor onderzoek. Dit maakt ons leerplan eenzijdig.

Dit initiatief: “De Wetenschapsclub” schept ruimte voor de kinderen om te onderzoeken en te analyseren. Zij ontdekken zelf de resultaten, en dit maakt hen heel blij.

De Feisal Husseini Foundation heeft intensief met onze leerkrachten samengewerkt. Dit was het laatste jaar van dit project, want zij veronderstellen dat nu een fundament is gelegd en dat Jeel al Amal in staat is daarop voort te bouwen.

Najwa Sahhar/Sayegh