ALICE 40 DAGEN OVERLEDEN

Jg 1 nr 6

 

Aan de vrienden van Jeel al Amal

Alice en Basil waren christen-Palestijn. Basil was Grieks Orthodox en Alice was “Latijns”,  zoals de rooms-katholieken daar genoemd worden. Alice vertelde me een keer over hun trouwen.

De rooms-katholieke priester sprak over de kinderen die geboren konden worden. Hij stond er op, dat Alice zou beloven dat ze hen zou opvoeden als leden van de rooms-katholieke kerk. Alice liet vrijmoedig weten, dat ze niet van plan was om dat te doen. “De Sahhars hebben een belangrijke rol gespeeld in de Grieks Orthodoxe kerk in Jeruzalem. Basil’s kinderen zijn Sahhars. Die worden Grieks Orthodox.”

Alice is zelf Latijns gebleven, maar ze is wel begraven naast Basil op het Grieks Orthodoxe kerkhof. Na 40 dagen, op zaterdag 8 november, is er naar plaatselijk gebruik een zegening bij het graf door een Grieks Orthodoxe priester. Zondag is er een eucharistieviering in de Grieks Orthodoxe kerk van Mar Elias, langs de weg tussen Jeruzalem en Betlehem.

JN 01 06big

Dat Alice met Basil mag rusten in vrede. Intussen gaat het leven verder in Jeel al Amal, het erfgoed van hun handen. Kleurrijk en vrolijk zoals deze recente foto laat zien.

 

   Ton van den Ende